Veelgestelde Vragen

Welke leeftijdscategorieen zijn er in de club?

BrTC kids (8-11j) - Aan kinderen in deze leeftijdscategorie bieden wij een optimale begeleiding voor deelname aan wedstrijden in het VTDL Zwemloop circuit. We voorzien aparte zwem- en looptrainingen voor de kids, en proberen enkele keren per jaar ook een specifieke initiatie fietsen aan te bieden. Zo bereiden we hen ook voor op hun verdere triatloncarriere. Aangezien BrTC geen zwemclub is, verwachten we van de kids wel een voldoende basis aan zwemtechniek (incl crawl). Onze zwemtrainingen spitsen zich immers toe op het verbeteren van de techniek en uithouding en niet op watergewenning of het werkelijk "leren zwemmen". We vragen potentiele nieuwe kids-leden dan ook steeds om eerst te komen testen.

Jeugd A, B, C en junioren (12j-18j) - Jeugdatleten genieten een volwaardige begeleiding als triatleet (of duatleet). Trainingen in alle disciplines zijn deels op maat van de leeftijdsgroep, en deels in combinatie met de volwassenen, ingedeeld in verschillende niveaugroepen. Ook van onze jeugd verwachten we een goede basis aan zwemtechniek (incl crawl). Indien deze niet aanwezig is, kunnen ze zich initieel bij de specifieke startersgroep volwassenen aansluiten voor het zwemmen, als daar plaats vrij is.

Volwassenen - Volwassenen trainen in alle disciplines onderverdeeld in verschillende niveaus. Er is geen specifieke basisvereiste qua zwemervaring, aangezien BrTC reeds vele jaren een gerenommeerd "starters" programma heeft waarbij volwassenen 1 uur per week specifieke zwemles krijgen. Dit programma heeft reeds bewezen beginnende triatleten op 1 winterseizoen te kunnen klaarstomen voor hun eerste echte triatlonwedstrijd. Instappen in dit programma kan standaard in september, of wanneer er plaatsen beschikbaar zijn. Onze trainingen zijn tevens gedifferentieerd voor atleten op de korte, middel en lange afstand.

Wat zijn de medische voorwaarden om lid te worden?

Kids tot 11j hebben geen medisch attest nodig om toe te treden tot de club en deel te nemen aan VTDL wedstrijden.

Jeugdleden en volwassenen die regelmatig wensen deel te nemen aan wedstrijden (VTDL wedstrijdlicentie), dienen een medische screening te ondergaan. Aangezien er een nieuwe olympiade start in 2017, moet iedereen een nieuwe medisch attest bekomen, uitgegeven door een erkende SPORTarts of via een keuringsinstelling zoals UZA Sports, Nottebohm of 185:

 • Atleten <40j – attest geldig voor 4 jaar
 • Atleten >40j – attest geldig voor 2 jaar

Zonder medisch attest kan er geen wedstrijdlicentie bekomen worden en dient er telkens een daglicentie gekocht te worden bij inschrijving. Sommige wedstrijden laten ook geen daglicenties toe zonder een medisch attest. Een VTDL wedstrijdlicentie rendeert financieel vanaf 3 of 4 wedstrijden per seizoen in het buitenland, en sowieso in het buitenland bvb IRONMAN, waar je anders torenhoge daginschrijvingen betaalt, en vaak ook nog een extra doktersattest nodig hebt. Het standaardmodel van de medische fiche kan je vinden op de website van VTDL onder "downloads". Meer info over licenties en aansluitingen via de Website van de vtdl.

Welke soorten aansluitingen bestaan er binnen de club?

Atleten die het vorige jaar geen VTDL aansluiting via een andere club bezaten, kunnen zonder zorgen lid worden van BrTC en eventueel een VTDL lidkaart/licentie aanvragen. Indien je echter een transfer wil doen van een andere VTDL club, moeten hiervoor de nodige procedures gevolgd worden. Dit is enkel mogelijk tussen midden oktober en midden december. Meer info vind je hier.

Hieronder vind je de mogelijke BrTC aansluitingen en de kostprijs:

 • Kids (6 - 11j)
  Volwaardig triatlon lidmaatschap voor kids, inclusief verplichte VTDL aansluiting.
  Kostprijs: 130 euro (+ aankoop wedstrijdpakje indien er wordt deelgenomen aan zwemlopen)
 • Jeugd <16 jaar
  Volwaardig triatlon lidmaatschap voor jeugdatleten, inclusief verplichte VTDL wedstrijdlicentie.
  Kostprijs: 150 euro (+ aankoop wedstrijdpakje indien er wordt deelgenomen aan wedstrijden)
 • Jeugd 16-17jaar
  Volwaardig triatlon lidmaatschap voor jeugdatleten, inclusief verplichte VTDL wedstrijdlicentie.
  Kostprijs: 165 euro (+ aankoop wedstrijdpakje indien er wordt deelgenomen aan wedstrijden)
 • Triatleet met VTDL wedstrijdlicentie (18j en ouder)
  Volwaardig triatlon lidmaatschap voor junioren en volwassenen, inclusief VTDL wedstrijdlicentie.
  Kostprijs: 200 euro (+ aankoop wedstrijdpakje indien er wordt deelgenomen aan wedstrijden)
 • Recreatieve triatleet
  Recreatief lidmaatschap voor junioren en volwassenen
  Kostprijs: 150 euro (+ aankoop wedstrijdpakje indien er wordt deelgenomen aan wedstrijden)
 • Duatleet met VTDL wedstrijdlicentie (18j en ouder)
  Volwaardig duatlon lidmaatschap voor junioren en volwassenen, inclusief VTDL wedstrijdlicentie. Duatleten hebben enkel geen toegang tot de indoor zwemtrainingen. Aan het openwaterzwemmen kunnen zij deelnemen, mits voldoende zwemniveau.
  Kostprijs: 185 euro (+ aankoop wedstrijdpakje indien er wordt deelgenomen aan officiele VTDL wedstrijden)
 • Openwaterzwemmen (18j en ouder)
  Lidmaatschap enkel voor het openwaterzwemmen tussen midden mei en midden september, en toegang tot het online platform en sociale activiteiten. Eventueel combineerbaar met het lidmaatschap en VTDL aansluiting bij een andere club.
  Kostprijs: 65 euro
 • Steunend Lid
  Lidmaatschap zonder deelname aan trainingen. Dit omvat toegang tot ons online platform en sociale activiteiten inclusief verzekering.
  Kostprijs: 35 euro
Wanneer en waar vinden de trainingen plaats?

Onze clubtrainingen worden opgesteld door gediplomeerde trainers onder toezicht van de BrTC trainingscoördinator. We proberen ook zoveel mogelijk op elke training de aanwezigheid van een trainer of ervaren begeleider te voorzien. We vragen alle leden zich STEEDS AAN TE MELDEN ten laatste 1 dag voor elke training. Op deze manier kunnen de trainers zich goed voorbereiden, kunnen we de leden die zich hebben aangemeld verwittigen bij eventuele afgelastingen en motiveren we elkaar ook om naar de training te komen. Aanmelden dient te gebeuren een dag voor de training in de kalender in het BIB (website). Wijzigingen worden steeds gecommuniceerd via het forum, via de kalender en aan de aangemelde atleten via sms/mail bij last minute wijzigingen. Vaak wordt er ook op de BrTC fanzone pagina op facebook gecommuniceerd. Hieronder vind je de huidige trainingskalender, onderhevig aan wijzigingen. Voor meer info zie ook hier.

 • Lopen:
  Verzamelen aan de gemeentelijke Sporthal Centrum te Brasschaat - Elshoutbaan 21.
  Indeling in meerdere niveaugroepen, minstens 1 trainer aanwezig bij aanvang. Kidstrainingen steeds begeleid door 1 of meer trainers.
  Tijdens de winterperiode is het dragen van een fluo-vestje of een reflecterende band verplicht. Atleten zonder deze veilgheidsuitrusting zal de toegang tot de training geweigerd worden. (*)
  Maandag 19u (3 niveaugroepen jeugd/volw + 1 groep kids)
 • Fietsen:
  Verzamelen aan de gemeentelijke Sporthal Centrum te Brasschaat - Elshoutbaan 21.
  Indeling in meerdere niveaugroepen. Routes per groep beschikbaar in kalender.
  Het dragen van een valhelm is steeds verplicht. Atleten zonder valhelm zullen toegang tot de training geweigerd worden.
  Zondag 9u30 (3 niveaugroepen jeugd/volw) (bepaalde perioden extra groep voor jeugd B/C & kidsinitiaties)
 • Zwemmen (*):
  In het zwembad Sportoase Elshout te Brasschaat - Elshoutbaan. Tijdens de zwemtrainingen worden onder begeleiding voorgeschreven trainingen gevolgd.
  Voor de Ironkids is er op vrijdag een aparte baan met eigen trainer voorzien.
  Aan volwassenen, jeugd en junioren worden 2 zwemtrainingen per week aangeboden. Indeling gebeurt op niveau.
  Langeafstandatleten beschikken op woensdag over 1,5u zwemwater.
  Starters kunnen overschakelen naar de gewone trainingen inclusief openwaterzwemmen eens het zwemniveau voldoende is bevonden door de trainer.
  Wanneer:
  • Dinsdag 21-22u (5 banen jeugd/volw)
  • Woensdag 21-22u (3 banen jeugd/volw)
  • Woensdag 20u30 – 22u (2 banen langeafstandsatleten)
  • Donderdag 19u30 – 20u30 Openwaterzwemmen in E10 plas zijde Brasschaat (mei – sept)
  • Donderdag 21-22u (2 banen - volwassenen starters)
  • Vrijdag 18-19u (2 banen jeugd/volw, zelfstandig trainen)
  • Vrijdag 19-20u (6 banen kids/jeugd/volw)

  (*) Wegens capaciteitsredenen leggen we onze leden wel een maximum op van 2 indoor zwemtrainingen met de club per week. Het openwaterzwemmen (mei – sept) is hiervan uitgezonderd. Starters en kids beschikken over 1 zwemuur omdat deze intensiever begeleid worden, en we momenteel geen grotere capaciteit aan trainers/zwembanen hebben.
Welke extra voordelen zijn er voor leden van de club?

Naast de trainingen, waaronder openwaterzwemmen, en verzekering biedt BrTC een uitgebreid pakket aan voordelen voor leden zoals:

 • Gratis deelname aan evenementen (bvb familiedag, algemene vergadering met buffet)
 • Verzekering, voor meer info zie hier.
 • Deelname (democratische prijzen) aan andere evenementen (paasstage Ardennen, karting, ...)
 • Uitgebreid forum en online BIB systeem, maandelijks nieuwsbrief
 • Aankoop van trainings- en vrijetijdskledij tegen gunsttarieven. Zie hieronder hoe te bestellen.
 • Gratis gebruik van super-de-luxe Thule fietskoffers (3) voor fietsvakanties of wedstrijden in het buitenland. Vrienden en kennissen betalen 20 euro per huurbeurt (per koffer). Meer info via Steve.
 • Deelname aan de BrTC challenge, een ludiek regelmatigheidscriterium dat atleten beloont voor hun inzet in de club en deelname aan wedstrijden. Zie hieronder voor meer info.
 • Mogelijke kortingen bij sponsors en services van andere leden: (afhankelijk van het aanbod)
  • Sportvoeding 6D - Voor meer info zie hieronder
  • BTTLNS geeft korting van 10% op hun gamma.
  • Optimize Triatlon biedt alle BrTC-leden 20% korting op hun assortiment. Een heel aantal leden profiteerde al van de aanbieding.
  • Sportmassage Sportbalans - 10% korting op een behandeling. Voor meer info kan je de website van clublid Koen Van de Mieroop raadplegen: www.sportbalans.be.
  Het aanbod van diensten van onze leden kan je hier vinden. Zet hier gerust ook je eigen diensten in de kijker.
 • De VTDL geeft ook kortingen aan zijn leden. Vooral Trainingpeaks en Callant zijn hier interessant. Voor meer info, zie op de website van de vtdl.
Hoe kan ik als bestaand lid mijn lidmaatschap verlengen?

Bestaande leden kunnen hun lidmaatschap bij BrTC eenvoudig verlengen via de BIB – Mijn lidmaatschap. Het type aansluiting kan daar ook aangepast worden tov vorig jaar, indien gewenst. Een eventuele VTDL lidkaart of wedstrijdlicentie moet nog steeds apart worden aangevraagd zoals verder beschreven in dit document. Opgelet: Het VTDL lidmaatschap wordt enkel goedgekeurd als het BrTC bestuur bevestigt dat de atleet lid van de club is en het lidgeld inclusief VTDL bijdrage betaald is.

Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure voor nieuwe leden?

De Raad van Bestuur behoudt zich altijd het recht tijdelijk de instroom van nieuwe leden stop te zetten voor specifieke categorieen indien er onvoldoende ruimte is binnen de faciliteiten (bvb zwembanen) of bij de trainers. We vragen elk potentieel nieuw lid aan om eerst even contact op te nemen via contact@brasschaattriatlonclub.be alvorens de online registratie te starten. Beschrijf even in een mailtje hoe je onze club hebt leren kennen, en wat je ambitie en sportieve achtergrond zijn - vooral ook wat je zwemniveau is, dan kunnen wij makkelijker met de trainers de beschikbare ruimte in de groepen bekijken. We kunnen zo ook onmiddellijk deelname aan een gratis proeftraining (lopen/zwemmen) inplannen indien gewenst. In geval van een ledenstop kan je op een wachtlijst geplaatst worden als je dit wenst. Het bestuur zal je dan contacteren wanneer een plek is vrijgekomen. We kunnen hier geen garanties geven wanneer er plekken zullen vrijkomen. Dit geldt zowel voor starters bij het zwemmen als reeds geoefende zwemmers.

Hoe verloopt de registratie? - De registratie bestaat uit 2 delen:
 1. Registratie als lid bij BrTC
  Ga naar www.brasschaattriatlonclub.be --- Klik in de linkerkolom op BIB --- Kies "REGISTREER" en vul in de fiche de gegevens in voor zoverre je kan. Stuur ons na je medisch onderzoek (indien VTDL wedstrijdlicentie gewenst) via het BIB (zie “mijn lidmaatschap”) de “medische geschiktheidsverklaring” aub digitaal door zodat die bij je fiche wordt bewaard. Overige informatie en medische info bewaar je best zelf.
  Voeg in het BIB ook een pasfoto toe aan je account. Deze foto wordt door ons gebruikt als herkenningspunt binnen onze eigen communicatiesysteem (bvb op het forum of voor de ledenadministratie).
  Nadat alle gegevens zijn ingevuld, klik je op REGISTREER. Je zal nu spoedig een e-mail krijgen met een link om je registratie te activeren. Indien je deze mail niet binnen de 4 uur ontvangt, kijk dan zeker eens in je spam-folder!
  Vanaf dat je je registratie hebt geactiveerd via deze mail, ontvangt het BrTC bestuur automatisch je aanvraag. Na een interne beveiligingscontrole (enkel na een goedkeuring en validatie van je aanvraag door het Bestuur kan je in het beveiligd netwerk) ontvang je via mail een login en paswoord. Bewaar je paswoord zelf. We kunnen dat niet controleren. Bij verlies van een paswoord dien je een nieuwe code aan te vragen via het systeem. Je bent vanaf nu als BrTC lid geregistreerd en hebt toegang op de beveiligde pagina"s van onze club waar je info kan vinden over trainingen, ledengegevens, activiteiten etc.. Hier kan je je tevens aanmelden voor de trainingen!
  Heb je vragen over de registratie of problemen bij het invullen van de fiches, neem dan gerust contact op contact@brasschaattriatlonclub.be. We loodsen je er wel doorheen!
  Zodra dit klaar is en je de lidgeld betaling (inclusief eventuele VTDL aansluiting) hebt uitgevoerd loopt de verdere afhandeling automatisch en ben je reeds lid van BrTC. Eens we je betaling hebben ontvangen, storten we je licentiekost door aan de VTDL en bevestigen we hen dat je lid bent van BrTC. Na alle administratieve rompslomp ben je welkom op de loop- en fietstrainingen van de club. Voor het zwemmen verwachten we wel dat elk nieuw/potentieel lid de allereerste keer naar een specifieke training komt (afgesproken met trainers) om het niveau te evalueren. Volwassenen/Jeugd met beperkte zwemervaring dienen immers eerst deel te nemen aan het starters-programma. Kids dienen voldoende zwemtechniek (incl crawl) te bezitten om definitief lid te kunnen worden.
 2. Aanvraag VTDL lidkaart/licentie (indien gewenst)
  Je hoeft nu enkel ook nog zelf je licentie/lidkaart online aan te vragen via de VTDL: http://vtdl.triathlon.be/lidmaatschap/ en Brasschaat Triatlonclub (BrTC) als club aan te duiden. Je VTDL aansluiting zal daarna, na controle bij BrTC, via mail worden gestuurd door de VTDL. Indien de VTDL nog niet in het bezit was van een medisch attest, dien je dit ook zelf nog digitaal op te laden in hun systeem bij je licentieaanvraag. Dit gebeurt voorlopig niet (meer) via de club. Voor minderjarigen is vereist de VTDL tevens nog een document ondertekend door de ouders waarbij de goedkeuring wordt gegeven om lid van de VTDL te worden.
Wat zijn de belangrijkste contactgegevens?

Algemene vragen: contact@brasschaattriatlonclub.be
Bestuursvragen: bestuur@brasschaattriatlonclub.be
Vragen over trainingen: mirco@brasschaattriatlonclub.be
Bestelling Kledij: kledij@brasschaattriatlonclub.be
Contactpersoon starters: contact@brasschaattriatlonclub.be
BrTC challenge: challenge@brasschaattriatlonclub.be
Correspondentieadres: Kortestraat 83 - 2930 Brasschaat
Rekeningnummer van de club : IBAN: BE87 0018 5437 7894 BIC: GEBABEBB

Hoe bestel ik kledij van de club?

Als lid ben je verplicht om triatlon en duatlon wedstrijden deel te nemen in het pakje van de club. Op deze manier brengen we onze sponsors (zonder wie de club niet kan bestaan) in beeld. Kledij kan je bestellen door het bestelformulier (dat kan je vinden in de dowload sectie in de bib: http://bib.brasschaattriatlonclub.be/bib/downloads.php) in te vullen en naar kledij@brasschaattriatlonclub.be te sturen.

Hoe kan ik sportvoeding bestellen?

BrTC heeft recentelijk een samenwerking opgezet met 6D Sports Nutrition en Apotheek Dolhain. Onze keuze voor deze partners is gebaseerd op enkele criteria:

 • Aanbod en Kwaliteit
  Het gamma bevat alle voedingsmiddelen die nodig zijn voor, tijdens en na trainingen en wedstrijden.
  Er zijn geen kunstmatige stoffen verwerkt in de voeding die enkel uit hoog kwalitatieve bestanddelen bestaat.
  Samenwerking met apotheken.
 • Prijs
  Goedkoper dan de gemiddelde concurrentie.
  25% korting voor BrTC leden
 • Bestel- en levergemak
  Online bestellen
  Zelf kopen in fysiek punt (apotheek Dolhain)
 • Professioneel Advies
  U kan hiervoor steeds terecht bij apotheek Dolhain, met jarenlange ervaring in sportvoeding.

Hoe kunnen jullie voordelig bestellen?

Advies nodig? Stap binnen bij apotheek Dolhain. Hij maakt met plezier tijd vrij voor onze leden!
Bredabaan 802
2930 Brasschaat
03 663 02 05
Waar kan ik foto"s van de club bekijken en uploaden?

Wij beschikken al enkele jaren over een uitgebreid fotoalbum op de website Flickr, waar enkele van onze vaste fotografen wekelijks nieuw materiaal opladen.
Dit is echter iets wat iedereen eenvoudig kan! Luc Simons heeft een heel praktisch instructiefilmpje gemaakt dat goed uitlegt hoe je foto\'s van een wedstrijd of evenement toevoegt aan ons fotoalbum (waarvoor onze dank Luc!). Je kan dit filmpje hier bekijken.
Voor de gebruikersnaam en het paswoord van het fotoalbum kan je terecht bij één van onze routiniers zoals bijvoorbeeld Luc Simons, Erik Neel, Stefan Lepinoy, Steve Van Gysel of Nikita Van Driessche.

Wat is de BrTC Challenge?

De challenge beloont leden die het meest hebben deelgenomen aan clubactiviteiten en wedstrijden. Er zijn verschillende categorieen. De eerste in elke categorie wordt op de algemene vergadering beloond:

 1. Kids (6-12) jongens
 2. Kids (6-12) meisjes
 3. Jeugd (13<=18) jongens
 4. Jeugd (13<=18) meisjes
 5. 18 heren
 6. 18 dames
 7. =40 heren
 8. =40 dames

Periode : van Algemene vergadering tot algemene vergadering jaar later.

De punten worden als volgt verdeeld:

 • Triatlon wedstrijden
  Vanaf sprint (enkel op BrTC kalender) (ook jeugd A wedstrijden) : 20 punten + 2 punten voor plaats in ledenklassement
  Vanaf kwart (enkel op BrTC kalender) : 30 punten + 4 punten voor plaats in ledenklassement
  vanaf halve / 111 (internationaal) : 40 punten + 6 punten voor plaats in ledenklassement
  Volledig / IronMan : 60 punten + 10 punten voor plaats in ledenklassement
 • Loopwedstrijden (online klassement beschikbaar, minstens 4 leden op dag/weekendevenement, inschrijven onder BrTC)
  Tem 10km : 5 punten + 2 punten voor plaats in ledenklassement
  +10 tot 21km : 10 punten + 2 punten voor plaats in ledenklassement
  +21km : 15 punten + 2 punten voor plaats in ledenklassement
  Een zelfde punten toekenning geldt voor fiets- en zwemwedstrijden.
 • Duatlon & zwemloop volwassenen
  Sprint - 10 punten + 2 punten voor plaats in ledenklassement
  Kwart - 15 punten + 3 punten voor plaats in ledenklassement
  Half/volledig - 20 punten + 4 punten voor plaats in ledenklassement
 • Off-road duathlon
  Sprint - 15 punten + 2 punten voor plaats in ledenklassement
  Kwart - 20 punten + 3 punten voor plaats in ledenklassement
  Half/volledig - 30 punten + 4 punten voor plaats in ledenklassement
 • Zwemlopen kids
  15 punten + 3 punten voor plaats in ledenklassement
 • Trio"s / duo"s (delen door aantal deelnemers per ploeg)
 • Deelname aan activiteiten van de club : 10p
 • Deelname aan trainingen:
  Kids : 2p voor elke training aangemeld op de kalender
  Volwassene : 2p voor elke openwater training & fietstraining aangemeld op kalender

Elk jaar worden er formulieren verstuurd waar leden de wedstrijden kunnen opgeven waaraan ze hebben deelgenomen.

Klassement : dit wordt op geregelde basis op het forum gepost

Contact : challenge@brasschaattriatlonclub.be